ÜYE OL

Kayseri Gezi Rehberi

Gevher Nesibe Medresesi Selçuklu Uygarlığı Müzesi

Anadolu’nun ilk uygulamalı tıp medresesi ve akıl hastalarına ses terapisinden, su terapisine alternatif tıp tekniklerinin uygulandığı merkez olarak inşa edilen bu yapıyı, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, veremden kaybettiği kız kardeşi Gevher Nesibe’nin vasiyeti üzerine 1204’te inşa ettirmiş. Aslında yapının inşa edilme hikayesi oldukça dokunaklı: Sultanın kız kardeşi Gevher Nesibe, başkomutana aşık olur. Sultan kız kardeşinin başkomutana aşık olduğunu öğrenince bu aşka engel olmak için onu savaşlardan savaşlara göndererek şehit düşmesine neden olur. Gevher Nesibe de aşkından ince hastalığa (verem) yakalanır. Sultan bu duruma çok pişman olur ve af dilemek için kız kardeşini ölüm döşeğinde ziyaret gider. Gevher Nesibe, vefat etmeden önce abisine adına bir şifahane yaptırarak, kimseden beş kuruş para almadan hizmet vermesini vasiyet eder. Böylece bu yapı iki yıl içinde tamamlanır ve Gevher Nesibe’nin mezarı da buraya nakledilir. Anadolu’nun ilk uygulamalı tıp medresesi olan şifahane, Gevher Nesibe gibi aşk acısından hasta olanlara yıllarca şifa olur.

Tıp medresesi, darüşşifa ve bimarhane (akıl hastanesi) bölümlerinden oluşan yapı bugün çok güzel bir Selçuklu Uygarlığı Müzesi haline getirilmiş. Müzede, o dönemde hastalara uygulanan su ve ses terapisi, ışık ve ses efektleriyle yeniden canlandırılmış. Müzenin bir bölümü de Anadolu Selçuklu Uygarlığı’nda sanat, bilim, gündelik yaşam gibi kültür öğelerine yer verilmiş. Bizce kesinlikle görülmesi gereken etkileyici bir yer.

Normal ziyaret saatleri: 09.00 – 17.00 Haziran-Eylül: 09.00 – 19.00 Pazartesileri ve dini bayramların 1. günleri kapalı

SON EKLENENLER
ANADOLU SAĞLIK TURİZM DERNEĞİ