Kayseri Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş., Erciyes Üniversitesi, Ticaret Odası, Anadolu Sağlık Turizmi Derneği tarafından düzenlenen “Sağlık Turizmi Çalıştayı” başladı
Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Gevher Nesibe Şifahanesi Selçuklu Müzesi’nde düzenlenen çalıştayın açılış programına, Vali Şehmus Günaydın, önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, önceki dönem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri 2’inci Hava İkmal Bakım Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Gıda Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Gülşen Öztürk, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıdkı İlkay, İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, ERÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney, Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmalarında Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, çalıştayın önemine dikkat çekti.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da, Erciyes Üniversitesi’nin sağlık turizmindeki yeri hakkında bilgiler verdi.
Rektör Çalış, “ 6 bin yıllık geçmişe sahip Kayseri, sanayi, ticaret, eğitim ve kültür şehri olduğu gibi, turizmde de önemli avantaja sahip şehirlerarasında bulunmaktadır. Erciyes Dağı gibi önemli bir kış turizmi merkezine sahip Kayseri ilimiz, kültür ve doğa turizminde tercih edilebilir olduğu gibi, son dönemde sağlık turizminde de yıldızı parlayan şehirlerdendir. Sadece bulunduğu ile değil tüm komşu, hatta bölge illere hizmet veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinin yanında, modern şehir hastanesi ve çok sayıda özel hastane ile Kayseri ilimiz, adeta sağlık üssü konumundadır. İsmini 814 yıl önce kurulan Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesinden alan ve o dönemin bilim ışığını günümüzde de yansıtma çabasındaki Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerimiz, gerek sahip olduğu teknik donanım, gerek hekim kadrosu, gerekse bazı sağlık branşlarında lider konumuyla, kamu üniversite hastaneleri arasında öncülük yapmaktadır. Sağlık turizminde üniversite hastanelerimizin tercih edilir olmasında; hastanelerimizin bulunduğu sağlık bölgesinde en büyük üniversite hastanesi olması, üniversitemiz bünyesinde Genom ve Kök Hücre Merkezi, Erişkin ve Çocuk Kemik İliği Transplantasyon Merkezlerinin bulunması, Türkiye’nin JACIE akreditesi olan tek kamu üniversite hastanesi olması, Türkiye’nin en kompleks radyoterapi ve kemoterapi merkezinin yanında; karaciğer, böbrek, kornea nakli merkezlerimizin bulunması, hastanelerimizin TSE ISO 9001 kalite standartları ile tescil edilmiş olması ve bu alanda yapılan yatırımlar önemli etkendir. Sağlık turizminde üniversitemiz verilerine de bakacak olursak, sadece Bahreyn Krallığı ile yapılan işbirliği sonucunda, 3 yılda toplam 193 Bahreynli hasta üniversitemiz hastanelerinde tedavi edilmiş olup, bu kapsamda 12,5 milyon TL gelir elde edilmiştir. Bahreyn dışında ise sağlık turizmi kapsamında 23 farklı ülkeden toplam 290 hastanın tedavisi yapılmıştır. Turist sağlığı kapsamında ise 97 hasta ise diğer ülkelerden başvurmuş olup, bu kapsamda da 235 bin lira gelir elde edilmiştir. Sonuç olarak, sağlık turizminde Erciyes Üniversitemiz kamuya ait hastaneler içerisinde nadide bir örnektir. Hedefimiz sağlık turizminde işbirliklerimizi ve hasta kapasitemizi artırmaktır. Stratejik planlarımızı da bu hedefler doğrultusunda oluşturduk ” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sağlık Gıda Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Gülşen Öztürk ise konuşmasında, sağlık turizminin önemine değindi.
Önceki dönem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Sema Ramazanoğlu, “İnşallah Türkiye ekonomik olarak bir şekilde sıçrayacak. Üretimle beraber bu ara sıçrama dönemini hizmet sektörü ile yapacak. Sağlıkta bu hizmet sektöründe başrolü oynayacak bir alan. Bugün işaret fişeğinin buradan atıldığını görüyorum” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ise konuşmasında, Kayseri’nin hak ettiği sağlık alanındaki imkanları, dünya ile paylaşmayı amaçladıklarını kaydetti.
Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe de konuşmasında, “Artık sadece Türkiye vatandaşları değil, yüzbinlerce uluslararası hasta da en yüksek kalitede sağlık hizmeti almak için Türkiye’yi tercih etmektedir. Sağlık turizmi, özellikle de medikal turizm, ülke ekonomisine döviz kazandırıcı bir hizmet olması nedeniyle ülkemiz için önemli bir fırsat haline gelmiştir” şekline konuştu.
AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer ve önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız da birer konuşma yaparak, hükümetin sağlık politikaları hakkında bilgiler verdi.
Çalıştayın son konuşmacısı Vali Şehmus Günaydın, sağlık turizminde 2020 hedefinin 5 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Dünyada rakamlara baktığımız zaman medikal turizm alanında 150 milyar dolar ve sağlık turizminin diğer alanlarında 150 milyar dolar olmak üzere toplam 300 milyar dolarlık bir sağlık turizmi potansiyeli var. Tabi biz ülke olarak ne kadar alıyoruz bu paydan, 2019 yılında hedeflediğimiz rakam 2,5-3 milyar dolar arasında. Sayın Cumhurbaşkanımızın sağlık turizmine yönelik talimatları doğrultusunda yapılan çalışmalarla da inşallah 2020 hedefimiz olan 5 milyar dolara da hep beraber ulaşacağız. Bunun içinde çalışacağız, çaba ve gayret göstereceğiz”
Açılış konuşmalarının ardından çalıştay, USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya’nın “USHAŞ tanıtımı ve Türkiye’de Sağlık Turizmi”, ERÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Güney’in “Sağlık Turizm’inde Kayseri Genel Değerlendirme” konusunda sunumları ile devam etti.